Geluk

Gelukkig proberen zijn

Geschreven met een snuifje geluk:

Ik weet niet hoe ik mijn blog ter sprake moet brengen. Ik voelde mij vandaag blijmoedig. Het is een geruime tijd geleden dat ik mij vrolijk heb gevoeld. In een depressie komt dat schaars voor. Wanneer proef je geluk? Dit zet mij al een geruime tijd aan het denken.

Letterlijk opgezocht: geluk is een emotie en betekent ‘tevreden zijn met de huidige leefomstandigheden’, ofwel ‘gelukkig zijn’.

Dus vreugdevol zijn wilt zeggen hoe je gemoed is ingesteld. Het wordt dus geprononceerd hoe je emoties ervaart. Ik kijk even naar mezelf. Het laatste jaar was ik bijzonderlijk verdrietig,bang en boos. Als ik dat zo opsom ben ik mistevreden met mijn leefomstandigheden het afgelopen jaar. Ik beleefde meer ongeluk dan geluk. Deze dag heb ik het tegengestelde aangevoeld.

Als een ander gelukkig is ben ik dat ook. Weerklinkt mogelijkerwijs bekend in de oren. Bij mij is dat het geval. Ik word niet persé blij door mezelf. Ik wil graag anderen vrolijk maken. Door bijvoorbeeld de persoon in kwestie te complimenteren. Wel oprecht. Ik kan geen gelukwens ongemeend geven. Dan voel ik mij berucht. Het maakt me diep vanbinnen ook warm als ik een paar met elkaar zie converseren. Ze samen zie plezier maken. Ongewild voel ik mij dan ook zalig. Of in mijn eigen geval als ik samen met mijn vriendin kan giechelen. Elkaar aan het lachen brengen. Dat is ook van belang. Dat is wederzijds geluk aan elkaar doorgeven.

Wellicht ben ik nog niet zo ongelukkig dat ik zelf denk. Het zou kunnen dat mijn emoties   mijn geluk overlappen. Waardoor ik het niet ervaar. Ik denk altijd dat ik niet gelukkig ben. Het zou kunnen dat ik mezelf te veel met anderen bezig houd. Waardoor ik zelf geen geluk kan proeven.

Ik stelde mijn vader een vraag vandaag. papa, waar wordt jij gelukkig van? Hij vertelde geluk is hopen dat iemand in zijn ongeluk loopt. Dit zei hij al lachend. Ik wil geen slecht beeld over mij pa weergeven. Het weerklinkt misschien koud maar ik denk dat meer als de helft van onze maatschappij ook vaak lacht in zijn eigen vuistje. Iemand zien struikelen. Iemand op zijn kleren zien morsen met eten. Noem maar op. Dat maakt je als persoon gelukkig want je lacht. Voor de andere is het minder maar plausibel lacht hij ook met anderen. Het is een cyclus.

Mijn vriendin vertelde me iets opmerkelijks. En ze had een punt. Iemand in zijn ongeluk zien lopen is ook negatief. Kijk maar naar mensen die struikelen en een been breken. Iemand die stikt in een stuk voedsel. Daar krijg je toch geen gelukkig gevoel van. Nee, zeker niet. Juist het tegenovergestelde. En dat willen we niet bereiken met deze blog.

Geluk vinden is makkelijker dan het lijkt. Zoek het niet te moeilijk. Hoe wordt jij gelukkig? Deel het in mijn blog. Want geluk bevind zich in de kleinste hoeken. Soms kijken we te ver.

Ontwerp zonder titel.png

 

Ik sluit gelukkig af. Geluk dat ik deze blog met jullie kan delen. Anderen kan helpen.

GELUK KOPEN

 

 

Auteur: Lars Int Panis

Schrijven is een expressiemiddel dat helpt om mijn gevoelens en gedachten beter weer te geven.

2 gedachten over “Geluk”

  1. Ik word gelukkig dat mijn kinderen gelukkig zijn. Dat ik mijn poezen in de tuin of binnen zie spelen. Maar dat betekend niet dat ik dan van mijn depressie af ben en ik ook doodongelukkig kan zijn.

    Liked by 1 persoon

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s