OCD

Obsessive-Compulsive Disorder

Verteld vanuit het verleden:

Vandaag ga ik terug in het verleden wroeten. Oude herinneringen ophalen is niet altijd even comfortabel of bedachtzaam. Maar dit onderwerp zou ik toch graag ter sprake maken. Ik denk dat er veel mensen met worstelen in het dagelijkse leven. Misschien onbewust of juist heel bewust.

DWANGNEUROSE

Laat me even het woord dwangneurose expliceren. De persoon moet verplicht iets uitvoeren in welke situatie dan ook. Als ik (de dwanger) een bepaalde opdracht niet uitvoer heb ik het gevoel dat er iets slechts gaat gebeuren en ervaar ik een immens slecht gevoel.

In mijn geval noemde ik het tiks. Om de maand kreeg ik een andere dwangneurose. Ik weet nog hoe verschrikkelijk ik het vond om telkens iets uit te voeren zonder dat ik het wilde. Ik was eerder een voorgeprogrammeerde machine dan een mens. Het begon bij iets kleins zoals bijvoorbeeld: op mijn kamer gaan kijken of ik zeker het dakraam gesloten had. Het begon eenmalig. Maar na verloop van tijd kon ik wel tienmaal naar boven lopen om te controleren of ik het echt wel gesloten had.

VAN IETS KLEINS NAAR IETS GROOTS 

Ik herinner mij nog goed dat ik met mensen een conversatie aanging en per zin dat mij verteld werd dat ik moest tellen hoeveel letters er zich in de zin bevonden. Zo telde ik dan in mijn gedachten hoeveel letters het waren. Nadien vermenigvuldigde de tik zich. Per zin dat ik hoorde moest ik deze onthouden en nadien opschrijven. Het schrijven begon ook weer klein. Op een papiertje maar op een gegeven moment schreef ik op t-shirts,muren,dvd hoezen. De dwang werd groter en groter… Op een gegeven moment mocht ik ook die schrijfsels niet meer kwijt spelen.

Ik weet nog goed dat mijn vader een schrift had weggegooid. Een schrift waar ik enorm veel teksten in had geschreven. Ik ging door het lint omdat ik het niet meer kon vinden. Mijn ouders vonden het raar. Tuurlijk. Het was voor mezelf ook een pure hel. Zelfs nu ik erover schrijf lijkt het onmogelijk maar het is waargebeurd.

Op een bepaald ging ik mij afzonderen van mensen. Ik wilde geen contact meer hebben. De angst om weer iets onbewust te moeten doen. Het vraagde enorm veel energie van mezelf. Hoe dan ook de dwang was sterker dan mezelf. Als ik dan alleen zat moest ik telkens een deuntje fluiten met mijn stem. Het begon eenmalig en het eindigde in honderden keren per dag.

besluit

Ik kan blijven spreken over al mijn dwanghandelingen maar dat is niet het punt dat ik wil bereiken. Ik ben er vanaf geraakt met de nodige hulp door psychologen. Ik wil gewoon meegeven dat als je dit leest en jezelf erin herkent of een ander dat het echt een verschrikkelijke stoornis is. Maar dat het wel mogelijk is om ervan af te geraken. Net zoals ik mij nu in een depressie waan die onmogelijk lijkt om door te geraken.

VOOR ALLES IS EEN OPLOSSING. JE MOET ZE ALLEEN VINDEN.

 

 

Auteur: Lars Int Panis

Schrijven is een expressiemiddel dat helpt om mijn gevoelens en gedachten beter weer te geven.

3 gedachten over “OCD”

 1. HI Lars , heel herkenbaar …. heb er ook wel een hele reeks… al meer dan 30 jaar nu 🙂 ik gebruik humor en lach als ik het terug eens zwaar te pakken heb – zelf helpen ademhalingsoefeningen bij mij heel goed – vertrouw op jezelf – heb heel veel respect voor de manier waarop je dit met mensen deelt ! Groetjes Jonathan

  Like

 2. Proficiat Lars,met je artikel in de krant, is ook zéér moedig van je .
  Wisten al wel dat je geboren was om anderen liefdevol te helpen, maar nu bewijs je dat met je blog nog maar eens we hebben heel veel respect voor je , je brengt ook andere mensen aan het denken en geeft ze ook moed en hoop.
  Je bent op de goede weg hou vooral vol ,we begrijpen dat het niet altijd vlot zal gaan maar we willen je héél graag daar bij steunen
  Leentje en paul

  Geliked door 1 persoon

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s