Bezigheid

tijdens depressiviteit

Geschreven vanuit iets:

Aanzienlijk veel mensen vragen zich af of je in een depressie enkel slaapt en uren aan een stuk naar de klok kijkt tot de zon ondergaat. Het antwoord hierop is nee. We rusten inderdaad veel. En slapen is ook een middel tot genezing. Onze balans is verstoord. Ofwel voelen we ons zeer passief of op andere gelegenheden enorm actief.

Een poosje terug zat ik aan tafel met een persoon in mijn vooruitzicht. Iemand met een rustige houding. De ruimte vulde zich ook met verademing waardoor ik me ongedwongen beheerst voelde. Hij stelde een open vraag of ik al eens van een activiteitenlijst had gehoord. Natuurlijk. Maar ik dacht diep na en kwam tot erkenning dat ik buiten schrijven en veel sigaretten rook niet deelnam aan activiteiten. Hij overhandigde mij de “plezierige-activiteitenlijst”.

In een rustmoment heb ik dit boekje eens doorgenomen. Wauw. Er zijn enorm veel handelingen die je kan toepassen om jezelf niet onderbewust te isoleren van de buitenwereld. Wat je echt wel doet in een depressie. Ik ben een persoon die anderen geluk wil geven door mijn eigen welzijn opzij te schuiven.

Mijn geluk op de eerste plaats.

Mijn oog viel op een zin: iets voor jezelf kopen. Buiten sigaretten koop ik niets voor mezelf. Jezelf een cadeau doen lijkt me absurd. Waarom geef ik het eens geen kans dacht ik bij mezelf. Misschien krijg ik er wel een ander zicht op. Tools aannemen en er ook gebruik van maken. Ik ben nog steeds opzoek naar wat ik zoek in dit leven. Beter gezegd mijn levensloop.

Ik heb een aantal weken geleden een project opgestart om mijn kamer te transformeren tot een studio. Wat ook gelukt is. Maar het was koud. Figuurlijk. Er bevond zich geen warme sfeer. Geen thuis gevoel om het zo te beschrijven. Daarom ben ik gisteren voor de eerste keer in mijn leven een kringloopwinkel binnengestapt. Ik had nooit gedacht dat er zulke vermakelijke spullen waren. Ik heb voor de eerste keer eens iets gekocht dat naar mijn gevoel zou passen in mijn leefomgeving. Onderweg nog cactussen gaan kopen om mijn omgeving een natuurlijke touch te geven.

Het klopt. Ik heb er een fijn gevoel aan over gehouden. Het deed deugd om mijn gekochte spullen te zien pronken in de kamer.

Nieuwe handelingen durven ontdekken

Auteur: Lars Int Panis

Schrijven is een expressiemiddel dat helpt om mijn gevoelens en gedachten beter weer te geven.

Eén gedachte over “Bezigheid”

  1. mooi hé, weet je dat er een cactussen handelaar in Borsbeek is, die heeft mooie stukjes staan bij gelegenheid maar eens passeren, het is voorbij de nieuwe school richting achterrot naast de electro winkel

    Geliked door 1 persoon

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s