Zelfverwonding

stoppen

Het kan ook anders

In mijn depressie had ik een manier gevonden om mijn psychische pijn om te zetten. Doormiddel van zelfverwonding. Zo kon ik mijn gevoelens en gedachten verplaatsen. Het litteken dat zich diep vanbinnen bevond bracht ik naar buiten. Het gaf mij een fijn gevoel. Dat dacht ik althans.

Ik deed het vaak. Elke keer dat ik mijzelf eenzaam voelde of niet begrepen greep ik naar mijn mes. Ik had geen besef wat ik mezelf aandeed. In mijn ogen was het oké. Maar dat is het niet. Ik geloofde een hele lange tijd niet in praten. Open en bloot praten over mijn gevoelens. Ik bedacht vaak excuses om een onderwerp niet ter sprake te brengen. Maar dat had een averechts effect. Ik bleef alles opkroppen tot er een moment kwam dat ik niet meer kon. Meestal was dat het moment dat ik aan zelfverwonding deed.

Ik schrijf deze blog zonder vooroordelen. Doe jij aan zelfverwonding dat moet je jezelf niet schuldig voelen. Ik begrijp het. Maar ik wil graag laten zien dat het anders kan.

Breng je gedachten en gevoelens naar buiten. Praat met iemand die je volledig in vertrouwen neemt. Iemand die ook geen vooroordelen heeft. Negeer het gevoel niet.

Ik snijd al een maand niet meer. En het ging gemakkelijker dan verwacht. En het voelt veel fijner. Simpelweg door een signaalplan op te starten. Door te kijken wanneer je in een crisismoment komt met jezelf. Mijn plan bestaat uit vier fasen.

Fase 0: ik ben een vrolijke jongen die sociaal gezind en humoristisch is.

Fase 1: ik krijg een gevoel of gedachten waardoor ik mezelf afzonder.

Fase 2: ik ben humeurig en wordt sarcastisch tegenover anderen.

Fase 3: ik word verbaal agressief en kan niet meer onder mensen komen.

Fase 4: crisis. Ik krijg zelfmoordgedachten en onderga zelfverwonding.

De bedoeling is om een manier te vinden om niet in fase vier te komen. Om geen crisis moment te krijgen. Om op tijd aan te geven aan anderen dat het niet goed met je gaat. Probeer eens voor jezelf op te schrijven welke fases jij hebt en in welke fase je je nu bevind. Het is een kleine tip. Maar een met grote veranderingen.

Auteur: Lars Int Panis

Schrijven is een expressiemiddel dat helpt om mijn gevoelens en gedachten beter weer te geven.

5 gedachten over “Zelfverwonding”

      1. Wellicht bij een volgende koffie moment met een luisterrijk en enigszins rustgevend lied op de achtergrond, indien je daar van houdt?

        Like

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s